2016

Itt olvashattok egy beszámolót a versenyről: http://magazin.cserkesz.hu/2016/02/naponta-megeljuk/

“Naponta megéljük”

Csaknem 100-an vágtak neki az 25. országos cserkész népdaléneklési, népzenei, vers- és mesemondó versenynek. Az ország és a Kárpát medence minden szegletéből érkeztek indulók a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumba.

A versenyt Ronkay János (Hangya) nyitotta meg, aki az élő kultúra ápolásáról beszélt. Utána Steiger Ancsa egy személyes történetet mesélt el, mi köti őt és családját a népi kultúrához. A verseny főszervezője Sebő Ferenc gondolataival zárta rövid köszöntőjét: „A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”. Ez a verseny is ezt a célt szolgálta, hiszen a meséken, verseken és a dalokon keresztül mindenki megérthette, és megélhette, mit is jelent Sebő Ferenc idézete.

Ezután a versenyzők és a zsűri külön termekbe vonultak, kategóriák szerint. Így külön volt vers és mese illetve két népdalos terem. Az indulók egymás után előadták produkciójukat, majd a zsűrik visszavonultak tanácskozni. Ezalatt a versenyzők kis harapnivalóval és üdítővel frissíthették magukat.
Ezt követte az ünnepélyes eredményhirdetés, melyen az MCSSZ támogatásának köszönhetően szép nyereményekben részesülhettek a fiatalok, amelyeket gyönyörű oklevél kísért.

Némethy Kálmán, a regös szakág vezetője pár kedves gondolattal fordult a jelenlevőkhöz. Három versenyző a regösök felajánlásának köszönhetően kedvezményesen vehet részt a regöstáborban. A záró akkord a Fölszállott a páva c. verseny énekes kategóriájának győztesei, a Haraszti ikrek, által csendült fel, akik az elmúlt években szintén énekeltek a zsűri előtt.